OLOT, 1921-GIRONA, 1995Àngel Codinach

Es val d’una amplia gamma cromàtica de tons brillants, harmonitzada en sensibles matisacions que abasta per sobreposició del pigment.

Àngel Codinach és un paisatgista que es caracteriza per la facilitat de digitació, la fluïdesa dels empastaments i el clar enteniment i original enfocament del tema.

BIOGRAFIA

La vocació per la pintura d’ ÀNGEL CODINACH es va manifestar ja a la seva infantesa. Els seus inicis artístics, sempre difícils, es recolzaren amb l’ ajust del seu pare, gran amant de l’ escultura i tallista afeccionat, el qual, desgraciadament, moriria molt aviat. Aquest fet, esdevingut quan Codinach tot just tenia tretze anys, condicionaria decisivament la seva futura trajectòria personal i artística.

Durant quatre anys es formà; a l’Escola de Bellas Arts d’ Olot, on va estudiar dibuix i pintura sota la direcció dels artistes Melcior Domenge, Martí Casadevall, Pere Gussinyé i l’ escultor Abel Ferrarons entre d’ altres.

A les primeries dels anys cinquanta formà part del grup Cràter d’ Art i Grup de Pintors d’ Olot impulsat i dirigit per josep Mir i Mas de Xexàs, amb el Dr. Candi Agustí, etc. Es tractava d’ un nucli compost per una trentena llarga d’artistes plàstics de molt diverses tendències, que aspiraven a una renovació de l’orientació tradicional de l’art olotí. No renegaven del gloriós passat artístic de la capital de la Garrotxa, però ho entenien com una lliçó ja assumida.

En el grup s’integraven diversos pintors, entre els quals, a més del mateix Codinach, s’hi trobaven Rafael Griera, Joan Clapera i Maya, els ja desapareguts Frederic Comelles, Josep Mª Vayreda Canadell, Danés Jordi, etc. Habilitaven com a local permanet una part del bar La casa del del Moro i exposaren regularment pel Principat. A Barcelona ho feren concretament el 1954 i el 1956.

El 1954 fou també el de presentació individual d’Àngel Codinach, que tingué lloc a la Sala Armengol, de la seva ciutat nadiva.

Posteriorment fou membre del grup Pintors d’Olot, amb Griera, Bataller, Corriols, Gómez i d’altres, exposant amb ells en diverses poblacions de les comarques catalanes, a Barcelona, a València, i a Bilbao, a començament dels anys seixanta.

En viatges patrocinats per la Galeria Mundi Art, de Barcelona, visità diverses ciutats de Castella i Lleó entre 1971 i 1972. Home treballador i que no concebeix que en l’ art hi càpiguen elements competitius, no ha volgut, en cap moment de la seva carrera, participar a concorsos. Recentment li ha estat concedida la Medalla d’Argent de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.

Tal i com ha remarcat Lina Font, Àngel Codinach és un paisatgista que, inserit en els corrents concepuals del postimpressionisme, es caracteriza per la facilitat de digitació, la fluïdesa dels empastaments i el clar enteniment i original enfocament del tema. Per el seu llenguatge expressiu es val d’una amplia gamma cromàtica de tons brillants, harmonitzada en sensibles matisacions que abasta per sobreposició del pigment.

Coneguda i reconeguda la seva vàlua dintre del cercle pictóric, comença a ser rellançat per persones entusiastes de la seva obra, que amb una dedicació casi absoluta, aconsegueixen col.locarlo gairebé arreu del món. Actualment d’una manera discreta, però continuada, l’obra del nostre amic Àngel Codinach, es possible gaudir-la a trenta cinc països diferents i per tant a llocs tant distants i de grans diferències culturals , camí per poder dir, amb tota seguretat, que Àngel Codinach és pintor de renom mundial, això el temps i no pas nosaltres ens donarà sens dubte la raó.

Exposicions

ÀNGEL CODINACH

“UNA FINESTRA OBERTA ALS COL·LECCIONISTES”