L’origen

La Sala Rusiñol és una galeria d’art figuratiu, hereva del llegat del pintor Miquel Cabanas.

Ignasi Cabanas, el seu fill, fou el fundador l’any 1986, empès per les vivències pictòriques que, ja de ben petit, l’acompanyaven a casa.

Screenshot_20181214-105509

Aniversaris de la Sala Rusiñol
Imatge del dia de la inauguració d’un dels nostres aniversaris.

La nostra història

1986

El 13 de maig s’inaugura la Sala Rusiñol amb una “Exposició-Homenatge” formada pels artistes: Josep Amat, Anna Benavent, Miquel Cabanas, Ramon Calsina, Francesc Camps Ribera i Joan Commeleran.

1987

1r Aniversari de la Sala amb l’exposició de Miquel Cabanas.

1988

2n Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Ceferí Olivé.

A partir del mes de setembre es comencen a publicar les monografies per cada exposició. 1r Sopar amb Pintors.

1989

“Primera trobada de biscuters a Sant Cugat” amb motiu de l’exposició del pintor Francesc Ortega.
3r Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició antològica i la presentació del llibre dedicat a Francesc Cabanas Alibau.
Projecció del film “Gràcia i Miracle” junt a l’exposició de Miquel Cabanas.
Lliurament a la Sala Rusiñol d’una placa amb motiu dels “Premis Vila de Palamós”, atorgada en atenció a la qualitat de la programació ordenada a la creació del col·leccionisme.

1990

Presentació del llibre “Voliaina, dotze tries de poemes” de Miquel Cabanas.4t Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició d’Ignasi Mundó.
Presentació del llibre “Temporada 1988-89” i 2n Sopar amb pintors.

1991

5è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició d’Aguilar Moré. Presentació del llibre “Temporada 1989-90” i 3r Sopar amb pintors. Exposició extraordinària del pintor Miquel Cabanas, amb la presentació del volum I de la col·lecció “Homenatges Rusiñol” que li va ser dedicat.

1992

6è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Carles Nadal.
Coincidint amb els Jocs Olímpics de Barcelona’92, s’organitza l’exposició “Olimpíada d’Art” i el “Sopar Olímpic”.

1993

7è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Vives Fierro. Presentació del llibre “Temporada 1991-92” i 5è Sopar amb pintors. Exposició de l’aquarel·lista Amadeu Casals amb la presentació del volum II de la col·lecció “Homenatges Rusiñol” que li va ser dedicat.

1994

Darrera exposició en vida de Miquel Cabanas.
8è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Manuel Capdevila.
Presentació del llibre “Temporada 1992-93” i 6è Sopar amb pintors.

1995

9è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Vayreda Canadell. Presentació del llibre “Temporada 1993-94” i 7è Sopar amb pintors.

1996

10è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Miquel Cabanas i presentació del llibre “10 anys de pintura”.
Presentació del llibre “Temporada 1994-95” i 8è Sopar amb pintors.

1997

11è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Francesc Vilasís-Capalleja i simposium sobre el procés i tècnica de l’esmalt. Presentació del llibre “Temporada 1995-96” i 9è Sopar amb pintors.

1998

12è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició d’Estrada Vilarrasa.
Presentació del llibre “Temporada 1996-97” i 10è Sopar amb pintors.

1999

13è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Manuel Mayoral.
Presentació del llibre “Temporada 1997-98” i 11è Sopar amb pintors.

2000

14è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Joan Abelló. Presentació del llibre “Pintors”.

2001

15è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Joan Martí.

2002

La Sala Rusiñol rep la visita del Molt Honorable Sr. Jordi Pujol i Soley, President de la Generalitat.
16è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Lluís Roura.

2003

17è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Joan Capella.

2004

18è Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Martínez Lozano. 

2005

Inauguració de la pàgina web www.salarusinyol.net.
Exposició-Homenatge a Miquel Cabanas amb motiu del desè aniversari del seu traspàs.
19 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Manuel Blesa.

2006

20 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició extraordinària de Francesc d’Assís Casademont “Le Vieux” i homenatge a Francesc d’Assís Galí.

2007

21 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició d’Aguilar Moré.

2008

El nostre web posa en marxa una nova eina de visualització de les imatges: Veure quadres a escala.
22 Aniversari de la Sala Ruiñol amb l’exposició extraordinària del pintor Josep Sala  “80 Anys de creativitat”.

2009

23 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició extraordinària del pintor Raffaello Ossola “Immagini immaginate”.

Estrenem el blog de la Sala Rusiñol, on publiquem les nostres notícies i articles de l’actualitat del món de l’art.

2010

Maig. 24 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició extraordinària de Jesús Casaus “Jesús Casaus (1926-2002). Homenatge”.  

Setembre: incorporem el logo commemoratiu dels 25 anys de la Sala Rusiñol.  

Desembre. S’inaugura l’exposició dedicada a Miquel Cabanas (1916-1995) i que sota el títol “Cal aprofitar la travessia” recollia obres des de 1974 fins el 1995. L’alcalde de la ciutat, Lluís Recoder, ens fa entrega de la imatge d’un capitell del Reial Monestir de Sant Cugat com a reconeixement dels nostres 25 anys d’activitat. Amb aquesta exposició es celebrà el primer dels actes de festivitat del 25 Aniversari de la Sala Rusiñol

 

2011

Maig-Juny. Continuen els actes de celebració del 25 Aniversari. En primer lloc, amb una exposició dedicada a Ramon Calsina (1901-1992) amb el títol “Torna Calsina… 25 anys”. Seguidament amb l’exposició “25 Pintors gaudint… l’eternitat” i, finalment, amb l’exposició “50 dotzes”, que culmina amb la gran festa d’aniversari que tingué lloc el dia 17 de juny.

Setembre. El dia 15 de setembre el Molt Honorable President de la Generalitat, Sr. Artur Mas i Gavarró, i la seva esposa Elena, en acte privat van visitar la Sala Rusiñol i l’exposició “50 dotzes”, moment en què van ser obsequiats amb una capsa de pintura que recollia apunts dels 50 artistes que conformaven la mostra.

2012

Maig. Celebració del 26 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Lluís Roura, titulada “Les quatre estacions”.

2013

Maig. Celebració del 27 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Pilarín Bayés “El circ de la Pilarín a Sant Cugat”.

2014

Maig. Celebració del 28 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Carlos Díaz, “Llum robada”.

Novembre. Celebració del 90 aniversari del pintor Aguilar Moré amb un recull d’obres des del 1952 fins el 2014.

2015

Gener. Finalitza l’exposició “Mostra de Pintura en Petit Format” on vam realitzar la primera subhasta pro Cáritas.

Maig. Celebració del 29 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició “Llum i força” d’Eustaquio Segrelles.

2016

Maig. Celebració del 30 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Fabio Hurtado “Tiempos Modernos”. Com a cloenda de l’acte, la Tinenta d’Alcaldia de Presidencia, Cultura i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, ens lliura un placa que reconeix el compromís i implicació de la Sala Rusiñol amb el món cultural de la nostra ciutat. 

2017

Maig. Celebració del 31 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició-homenatge antològic a Almazán Miquel (1943-2010).

2018

Maig. Celebració del 32 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Ramon Vilanova, “70 anys filtrant colors i sentiments”.

Desembre. Renovem la nostra imatge a les xarxes socials amb una nova web adaptada a tots els dispositius, amb continguts més accessibles i una millor integració dels nostres canals de comunicació: instagram, facebook i youtube. 

2019

Maig. Celebració del 33 Aniversari de la Sala Rusiñol amb l’exposició de Cruañas, “50 anys de pintura”.

2020

L’any 2020 està marcat per la pandèmia que hem patit arran de la Covid-19. Per aquest motiu, i seguint les indicacions sanitàries, ha estat la primera vegada a la nostra història que durant el mes de Maig no hem celebrat el nostre aniversari. Conscients que la salut és primordial, un cop alleugerida aquesta primera onada vam plantejar-nos postpossar al desembre aquesta celebració.

El dia 17 de desembre vam inaugurar una extraordinària exposició-homenatge dedicada al nostre estimat Ramon Aguilar Moré en el cinquè aniversari del seu traspàs. Una acurada selecció d’obres de la seva col·lecció particular han vist per primer cop la llum en una exposició.

Sense públic a la Sala Rusiñol, i fent ús d’Instagram, vam poder arribar a tots els nostres seguidors. El crític d’art Josep M. Cadena i dos dels fills de l’artista (Àlex i Marc) van ser el fil conductor de l’acte.  

2021

Maig. Per aquesta data tan assenyalada hem volgut que sigui la Pilarín Bayés l’artista amb qui celebrar el nostre 35 aniversari d’activitat cultural. La Pilarín és un referent per molts de nosaltres ja que hem crescut amb els seus llibres i les seves ilustracions.

El dia 13 de maig vam inaugurar “Les 7 meravelles del món”. A l’acte ens van acompanyar la Consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, el Conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, l’Alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla i la Vicepresidenta de la Diputació, Carmela Fortuny així com una representació de regidors i regidores municipals.

2022

Maig. Per celebrar el nostre 36 aniversari hem volgut retre homenatge a Josep Baqués, artista molt vinculat a la Sala Rusiñol i que ens va deixar el passat 2021.  L’obra de Baqués destaca per la seva forta personalitat i per la seva tècnica damunt fustes tractades.

Aquesta exposició l’hem pogut realitzar gràcies a la col·laboració dels seus fills, que ens han permès accedir a la seva col·lecció privada, per poder seleccionar les peces més emblemàtiques que hem exposat del 12 de maig al 14 de juny. La seva filla Lídia ens va acompanyar el dia de la inauguració i va llegir un emotiu text on, ella i els seus dos germans, recordaven el pare i l’artista.   

2023

Maig. El 37 Aniversari el vam dedicar a l’artista Nacho Amor. La seva obra no es pot deslligar de la seva intensa experiència en la restauració d’obres d’art ja que des de 1979 fins a finals de 1984 s’instal·là a Aramengo d’Asti (Itàlia), centrant la seva formació al Laboratori di Restauro Nicola on col·laborà en la restauració d’obres exposades a diferents museus i entitats públiques italianes.

El gust per la superfície i la matèria, juntament amb el contrast i clarobscur, ha anat perfilant un estil intimista i absolutament propi i amb caràcter.

Al llarg de l’exposició s’han organitzat dues visites guiades. Una, de la mà i del mateix artista, i l’altra de la mà del tècnic en art i cultura Rafa Burgos on es va parlar dels colors i la matèria al treball de Nacho Amor.

Destacar també que durant aquesta exposició s’encentà la iniciativa “Berenars a la Sala Rusiñol”, que té com a objectiu formentar l’interès i apreciació de l’art en nens i adults, mentre berenem. Amb aquesta acció volem promoure el contacte personal amb l’artista i la galeria d’art en un moment com l’actual en què és fàcil perdre’s en la virtualitat.