BARCELONA, 1936 – SANT CUGAT DEL VALLÈS, 2009 Joan Martí

Des dels inicis se sentí magnetitzat per la figura humana i les escenes de la vida quotidiana, també pel paisatge natural i l’urbà.

Va saber emprar amb mestria tota mena de tècniques: oli, pastel, aquarel·la, grafit…

BIOGRAFIA

Joan Martí nasqué al bell mig de l’Eixample de Barcelona dos mesos abans de l’esclat de la Guerra Civil, fet que no serà aliè a la seva trajectòria personal i artística.

De nen estudià al col·legi de la Immaculada Concepció i amb l’edat de tretze anys va ser admès com a aprenent a l’estudi del pintor Nolasc Valls. Des dels seus inicis mostrà una clara preferència per l’art figuratiu. Estava determinat a convertir-se en pintor i l’any 1953 va ingressar a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi on formaren i perfeccionaren la seva vocació artística un important ventall de pintors i catedràtics: Rigoberto Soler-Pérez, Ernest Santasusagna, Antonio García Morales, Miquel Farré…

L’any 1956 va realitzar el servei militar destinat a Cartagena i Mallorca. Durant la seva estada a l’illa tingué l’oportunitat de conèixer Anglada-Camarasa al seu estudi de Pollença; durant dos dies l’artista el va atendre amb una exquisida amabilitat tot ensenyant-li la seva obra, fet que va resultar d’un interès extraordinari i li va suposar una experiència inolvidable.

L’any 1959 va finalitzar els seus estudis, obtingué la llicenciatura i realitzà la seva primera exposició individual. Un any més tard l’Escola Superior de Belles Arts li va concedir una beca per ampliar els seus estudis a Itàlia, país que recorregué tot visitant les ciutats artístiques més importants: Florència, Pisa, Siena, Roma, Nàpols, Venècia… També viatjà a París, on visqué durant un llarg temps, la qual cosa li permeté visitar museus i contactar amb altres artistes.

Després d’un període de profunda reflexió sobre la seva pintura, realitzà la que seria la seva segona exposició que esdevingué un gran èxit. Des d’aquell moment el seu treball pictòric va ser reconegut a través d’exposicions a les millors galeries d’Espanya i el Món. També va participar a les principals fires i certàmens internacionals.

Va saber emprar amb mestria tota mena de tècniques: oli, pastel, aquarel·la, grafit… Pel que fa als temes, des dels inicis se sentí magnetitzat per la figura humana i les escenes de la vida quotidiana, també pel paisatge natural i l’urbà.

El seu interès per la figura el dugué a realitzar una col·lecció de retrats de personalitats tan rellevants com S.M. el rei Juan Carlos (col·lecció El rei i el mar), Jordi Pujol, Plácido Domingo (compendi d’obres sobre l’òpera Otello), el científic Joan Oró i l’escriptor Josep Pla, entre d’altres. Aquest darrer, deixà escrit sobre la seva pintura que és plena de un realisme pràtic, gairebé màgic, intel·ligent i agradable en extrem.[

Obres disponibles

 PLAÇA DE SINTRA. PORTUGAL

Oli/tela 33×41 cm