MEDINA DE RIOSECO, 1943 Lorenzo González

La composició dels seus quadres és una personal síntesi d’esquemes compositus, reinventats fins l’originalitat, que ha après reafirmant a Mondrian, a Marquet, a Zabaleta, al Picasso d’Horta d’Ebre, al Cezanne dels paisatges més agrestos, a tots els cubistes…

Catedràtic numerari de dibuix i professor titular a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Salamanca, la principal característica de la seva obra és la clara influència de Matisse, amb colors molt vius i formes cubistes.

LA MIRADA POLIÈDRICA DE LORENZO GONZÁLEZ

Per Josep M. Cadena

Davant de l’exposició que ens presenta Lorenzo González, la meva primera impressió ha estat d’agradable sorpresa. I és que l’artista ha aconseguit convertir una manera de pintar que molts encara consideren revolucionària, i que alguns fins i tot veieren com a destructora dels clàssics paràmetres de l’art en el moment de la seva aparició, allà en el París de Pablo Picasso i Georges Braque, en un fet que es manifesta i flueix amb tota naturalitat. Lorenzo González és cubista, les seves reeixides composicions desintegren geomètricament la realitat per a que, d’aquesta manera, ens arribi més directament l’essència de les coses, possibilitant la connexió amb les forces que les han ordenades.

L’artista aposta per la descripció esquemàtica del món per a intentar captar i donar a conèixer la matemàtica que el compon. Els llenços traspuen lògica, que és allò al que ens aferrem els éssers humans per a mirar d’entendre el món que ens envolta i la nostra pròpia existència, però també estan amarats de sentiment i delicadesa, en el que és una reivindicació de la sensibilitat que ens ha de permetre acostar-nos als nostres consemblants.

El pintor fa seva tota la tradició artística, tal com expressa un home de trets picassians que es recolza en una columna clàssica, ja que, més enllà de moviments estètics i escoles acadèmiques, el impuls humà que donà lloc a l’art des del moment en que un congènere nostre estampà una mà tacada de pintura contra una paret d’una caverna, és el mateix que avui en dia ens fa agafar els pinzells i entrar als museus i a les galeries.

El cubisme polièdric s’ajusta perfectament a les inquietuds del nostre autor, doncs en els seus quadres bateguen multitud de temes. La natura hi fa acte de presència, com també els objectes quotidians i el mar que suggereix el viatge, potser a un indret paradisíac on creixen les palmeres. Una calaixera ens parla de la intimitat de la llar, i la figura humana és l’etern diàleg amb nosaltres mateixos. Tot plegat, uns assumptes que ens arriben i afecten, i que Lorenzo González sap tractar amb magnífic encert.

PRINCIPALS EXPOSICIONS INDIVIDUALS

2018

Pintura, Museu Regal, Viveiro, Lugo.

Pintura, Cenima, Foz, Lugo.

2017

Grabados, mujeres, Museo Regal, Viveiro, Lugo.

2015

Galeria Historia e Arte, Braganza, Portugal. 

2013

Galeria Artis, Salamanca.

2009

Sala Dalmau, Barcelona.

2006

Ventanas de interior(retrospectiva), Universitat de Salamanca, Salamanca.
Arabesque gallery, A Corunya.

2005

Sala Dalmau, Barcelona.

2004

Galeria Artis, Salamanca.

2003

Galeria Rpresentación, Granada.

2002

Galeria Varrón, Salamanca.

1998

Sala La Salina, Diputació de Salamanca.
Galeria Arte&R, Màlaga.

1997

Escultura monumental per a el port de Vicedo, Lugo (Ajuntament de Lugo).

1995

Galeria Centro de Arte, Lleó.

1993

Galeria Velázquez, Valladolid.

1992

Galeria Balboa, Madrid.
Galeria Centro de Arte, Lleó.

1991

Galeria Varrón, Salamanca.

1989

Galeria Centro de Arte, Lleó.

1988

Galeria Castilla, Valladolid.
Caixa de Salamanca, Palència.

1987

Galeria Varrón, Salamanca.

1984

Galeria Varrón, Salamanca.

1975

Galeria Varrón, Salamanca.

Exposicions

LORENZO GONZÁLEZ

“INTERIORS”