MOLLET DEL VALLÈS, 1922- BARCELONA, 2008 Abelló

Abelló va experimentar amb molts ismes, però mai es va casar amb cap moviment en concret, ell va crear el seu propi moviment, l’Explosivisme. Es basava a llançar a l’atzar la pintura del tub damunt la tela, deixant-se endur per la intuïció, tot buscant nous camins, però sempre amb les constants de la força atractiva del color i la llum.

Nascut a Mollet del Vallès (Barcelona) l’any 1922. Comença a pintar, de forma autodidacta, influenciat per l’obra de Joaquim Mir, de qui aprèn la vigorositat del color.

BIOGRAFIA

El 23 d’agost de 1942 presenta la seva primera exposició a la sala del restaurant La Marineta del seu poble de naixement. Estudia a l’Acadèmia Baixas i al Reial Cercle Artístic d’on, a partir de l’any 1993, n’és president. Coneix el pintor Pere Pruna, de qui en serà deixeble i aprendrà la tècnica del mural i el gravat. L’any 1946 coneixerà el pintor Carles Pellicer: d’ell aprendrà el sentit creatiu que caracteritzà tota la seva obra. D’aquesta llarga convivència, catorze anys, sorgirà el llibre L’hora del te.

Membre del Cercle Maillol i organitzador del Saló de Maig.

Exposa a la Sala Caralt, la Galeria Argos, La Pinacoteca i la Biblioteca de Catalunya, entre moltes d’altres a Barcelona, així com a la resta de l’Estat espanyol, on cal remmarcar la Galeria Biosca de Madrid, la Galeria Illescas de Bilbao i la Galeria Dintel de Santander.

Entre les exposicions més importants a l’estranger cal destacar la de Broadway Art Gallery i la Halifax House d’Oxford a Anglaterra, la Salle du Terminal, la Galeria Del Campo d’Amberes i a Saint Martens Latem a Bèlgica. A França exposa a la Galeria Art et Matière de Grenoble, al Gran Palais de París, i al Palau dels Papes d’Avignon, entre les més importants. Exposa també a Frankfurt, Marroc, Canadà, Nova York… Últimament ho ha fet a la Fontana d’Or (Girona), al Fondo Internacional de Pintura (Barcelona) i a la Sala Rusiñol (Sant Cugat).

L’any 1996 fa donació al municipi de Mollet del Vallès de la seva col·lecció d’art creant la Fundació Municipal Joan Abelló, inaugurada el 1999. Coneix pintors com Salvador Dalí i Pablo Picasso. La seva obra està present, entre d’altres, al Museu d’Art Modern de Barcelona, The Covutauld Collection (Londres), Museu Ashomolium (Oxford), Museu Vaticà (Itàlia), Poldersmuseum (Bèlgica) i a la Pinacoteca Municipal “Llegat Francesc Galí”.

Mor el 25 de desembre de 2008, a Barcelona. És enterrat a Mollet del Vallès.

PREMIS I DISTINCIONS

Sir Winston Churchil Commemorative Crown d’Oxford.

Medalla de la Fundation Herbert Ducker-mann de Grenoble

Medalla de Plata a Arts, Sciences and Letters a París, on va ser nomenat membre de la Societé National des Beaux Arts.

Medalla de la ciutat de Mollet del Vallès.

Medalla d’Or del Fons Internacional de Pintura.

BIBLIOGRAFIA

Abelló, de Josep Fèlix

Joan Abelló. El cielo y la Tierra, de Pedro Voltes

Abelló. La revolución del pastel moderno, de Rafael Manzano

Abelló. Una trajectòria, de Manuel Mayoral.

Obres disponibles

TARDA. CADAQUÉS

Oli/tela 50×61 cm

MATÍ. CADAQUÉS

Oli/tela 54×65 cm

NOTA

Oli/tela 33×41 cm

SÈRIE RACES EXTINGIDES III

Tècnica mixta/paper 32×45 cm

ABELLÓ 95

Tècnica mixta/paper  45×32 cm