VALLS, 1943-BARCELONA, 2010 Almazán Miquel

Els seus quadres, en els que passat i present es combinen, són una reflexió sobre el pas del temps.

Estudià a l’escola Maestria Industrial de Tarragona i com a pintor és autodidacte.

BIOGRAFIA

Començà de molt jove a manifestar-se artísticament per mitjà de les il·lustracions gràfiques en el món editorial. I encara que aquest camí professional li era fàcil gràcies al seu talent, a la vegada que crematísticament profitós, preferí el risc d’una pintura plenament realista que, estructurada sobre la precisió del seu dibuix, li permetés expressar els sentiments d’una manera més subtil i perdurable.

HOMENATGE PICTÒRIC AL PASSAT D’ALMAZÁN MIQUEL

per Josep M. Cadena

Els seus quadres, en els que passat i present es combinen, són una reflexió sobre el pas del temps. Hi trobem lleteres, quinqués de petroli, vehicles desballestats, moles d’esmolar, ampolles buides, capses de galetes i tot d’altres elements que una vegada tingueren una vida d’utilitat i que ara romanen oblidats en un pati del darrera o en una habitació dels mals endreços. El pintor, amb la seva sensibilitat, reivindica la dignitat d’uns estris que, després de fer-nos l’existència més fàcil, jeuen abandonats en un racó. Aquests objectes tenen la virtut de parlar-nos tant d’èpoques llunyanes –quan calia anar a buscar la llet a les vaqueries, la il·luminació no era elèctrica i l’esmolet s’anunciava pels carrers amb un xiulet– com d’il·lusions i emocions passades –quan de nens guardàvem petits tresors en capses de llauna i muntàvem en bicicleta al poble d’estiueig–.

L’artista es troba còmode pintant unes cases de poble en que la natura hi és molt present, a la llunyania, en forma de paisatge, i en testos que guarneixen les façanes. Les teulades tenen un gran protagonisme, ja que expressen el desig de l’ésser humà d’alliberar-se de les limitacions matèriques i ascendir a un univers d’espiritualitat, de la mateixa manera que el fum escapa per les xemeneies cap al cel.

L’activitat portuària és un altre tema d’interès del pintor, i a la mostra trobem llenços que s’exhibiren fa poc més d’un any al Museu Marítim de Barcelona, en una exposició que inaugurà el president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Sixte Cambra. El port captiva perquè és espai d’intercanvi, punt de partida cap a l’aventura i meta del viatge emprès.

Exposicions

ALMAZÁN MIQUEL

“QUAN EL PRESENT ÉS NOSTÀLGIA”