Blog

Vernissatge d’en Jesús Casaus (14 maig 2010)

jc-01b

La Sala Rusiñol celebra el seu XXIV Aniversari amb una exposició commemorativa a càrrec d’un artista d’expressiva i colorista inspiració: Jesús Casaus (1926-2002). De tradició fauvista, aquest català format en el París de les vanguàrdies és avui dia un dels artistes més reconeguts a Europa i Estats Units.

jc-02L’Ignasi Cabanas es congratula per l’honor de contribuir a la memòria d’en Jesús Casaus, traspassat el 2002. «Aquesta no és una exposició corrent. Amb ella desitgem que l’obra d’en Casaus segueixi viva. Ell fou una persona important per a aquesta sala». Com a director de la Sala Rusiñol donà la benvinguda a l’Iñaki Casaus, fill del pintor ara homenatjat.
jc-03 En Josep Mª Cadena també s’afegí a l’agraïment i a la satisfacció per aquesta exposició-homenatge de caràcter extraordinari, «que diu molt a favor de la família d’en Jesús i de la Sala Rusiñol». Aquesta selecció d’obres dóna una visió completa d’en Casaus, i els quadres responen a l’estil que el defineix. Pintor de mirada penetrant, cercava i feia seves les coses. En les cares i els rostres es reflecteixen les coses que ell es preguntava quan pintava.
jc-04 En Cadena conegué Casaus ja fa molts anys, i ens pogué traçar algunes pinzellades de la seva formació com a pintor: estudiant de l’Acadèmia Baixas; deixeble dels mestres Joan Serra i Lluís Muntané; els influxos de la força del color de l’Albert Marquet (1875-1947) i de les experiències fauves que contemplà en una de les seves estades a París… Jesús Casaus entra en un cromatisme cada cop més exaltat, amb una pintura molt viva i personal, que li ha valgut una gran reconeixença a Europa i Amèrica.
04b«Aquesta exposició neix d’una selecció d’obres que han quedat. En elles emergeix la pintura com a llenguatge, com una manera de dir les coses. En aquesta col·lecció tenim l’oportunitat d’apropar-nos a allò que ens ha succeït col·lectivament: veiem la reconstrucció d’un passat, que també és present perquè en Jesús Casaus no restava solament en l’anècdota d’algunes coses, sinó que també arribava a la representació de com som nosaltres». 
jc-05Iñaki Casaus, en representació de la família de l’artista, tingué paraules d’agraiment. «La família estem contents de què s’hagi escollit el meu pare per aquest homenatge i de poder participar en ell». A la foto veiem l’Iñaki Casaus acompanyat del seu fill, el petit Jesús Casaus, net del pintor homenatjat.
MÉS FOTOS DEL VERNISSATGE

jc-06

jc-07
jc-08
jc-09
jc-10
jc-11
jc-12
jc-13
jc-14
jc-15
jc-16
jc-17
jc-18
jc-19
jc-20
jc-21

Did you like this? Share it!

0 comments on “Vernissatge d’en Jesús Casaus (14 maig 2010)

Leave Comment