Blog

“4 anotacions d’en… Mateo”

Respostes ràpides de l’artista, sense “cercar 3 potes al gat”

Tu? (nom, naixença i el que vulguis): Joaquim Mateo Robles; nascut a Escatrón (Saragossa), el 1958 (és a dir, el segle passat). Fill d’emigrants de Jaén. Aquest matí comentàvem que estem vivint a la desena casa. La meva dona es diu Eugènia, y és de Sant Andreu de la Barca; casats fa 30 anys. Dues filles guapíssimes: l’Anna, metgessa, que ja no viu a casa; Maria, que està estudiant molt.

Una virtut teva a destacar?: Bondat, sóc bo.

Un punt feble teu a reconèixer?: Tinc molta paciència, però quan se m’acaba no sóc gaire simpàtic.

El teu plat preferit? (per a qui desitgi convidar-te): Xai o corder a la brasa amb bolets.

Un record de la teva vida?: Quan va néixer la meva filla Maria. Va ser un part “sagnant”, però va acabar bé: és com un miracle! Són experiències fortes.

Un rècord en la teva vida? (pregunta afegida per suggeriment del pintor Román Francés): No tinc cap rècord a la meva vida.

Un lloc d’aquest món?: Casa meva.

Un llibre?: M’agraden llibres de consulta relacionats amb l’art i la pintura. M’agraden llibres antics. A casa els llibres se’ls llegeix tots la meva dona. La intel·ligència té facetes diverses: en el meu cas, tinc una forta inclinació per la intel·ligència gràfica.

Un escriptor?: Prefereixo no esmentar-ne cap.

Del “setè art”: una pel·lícula?: Tampoc. Haig de reconèixer que ploro segons quina pel·lícula. Si són amb poc missatge, millor. Prefereixo documentals que pel·lis.

Una afició?: La pintura ja no és una afició, sinó una professió. La meva afició de tota la meva vida és la música… Si la música hagués estat la meva professió, aleshores la pintura seria la meva principal afició.

Un somni?: No tinc somnis. A mesura que et fas gran el somni és mantenir allò que tens i que segueixi bé.

Què és l’art?: Tornant al que dèiem de la intel·ligència, jo he nascut amb intel·ligència visual, gràfica, d’expressió amb imatges. Jo m’hi trobo bé en aquest mon. L’art seria el llenguatge per a expressar coses, moments, situacions…

Per a Plató, la bellesa és la crida d’un altre món per a rescatar-nos de la caverna on vivim (què et sembla?): No crec! La bellesa és un concepte. No tots els éssers humans ho entenem de la mateixa manera. Depèn del factor cultural dels pobles i persones. En si, la bellesa no és solament allò que fabrica l’home: la bellesa està en la natura i hem de trobar i extreure de la natura el que cada un creu que és la bellesa. Hi ha bellesa de molts tipus; és molt ampli!

T’has trobat amb la Bellesa (així, amb Majúscula)?: A vegades veig coses que m’agraden molt, però no sé si per bellesa. Quan veus coses amb el microscopi, per exemple, descobreixes un món de formes geomètriques i… és bellesa. Està a molts llocs!

El teu mestre?: Vaig tenir un mestre quan estudiava belles arts que em va ensenyar a treballar el color (la tècnica i la teoria del color). Era en Narcís Galià. De tots els altres jo copio tot el que puc: de Leonardo, Velázquez… El que m’agrada d’ells intento incorporar-ho d’alguna manera. No tinc un sol nom al qual segueixi.

T’identifiques amb alguna escola de pintura?: Amb moltes: pintura mediterrània, impressionista; també aquelles fonts on destaquin el color, la llum…

Un pintor a qui admires?: Pintors del color, m’agraden tots: Sorolla, Goya… Els impressionistes… D’uns m’agrada el color; d’altres la textura, la pinzellada, el traç…

El teu primer record del món de l’art?: Quan era molt petit, quan vivia a Castelló, recordo que vaig visitar una casa: en entrar, vaig veure a les parets uns dibuixos a llapis; em van impressionar! Va ser el primer “click” en el món de l’art.

La teva primera alegria en l’art?: La primera vegada que em van deixar entrar en una galeria i mostrar la meva obra. Fins els meus 40 anys no vaig poder començar a exposar.

La teva primera exposició?: L’any ’75, a una sala municipal de Sant Andreu de la Barca.

El teu estil?: Realisme, expressionisme, textural, lluminós.

El teu color?: El vermell.

El teu tema?: L’esperit humà.

Ens dius quelcom més? (el que vulguis del que vulguis): Que no m’agrada parlar del meu treball.

Alguna altra pregunta? (que desitgis que et fem): Ja està molt bé així.

Did you like this? Share it!

0 comments on ““4 anotacions d’en… Mateo”

Leave Comment