Blog

“4 anotacions de… Ruiz Ortega”

Respostes ràpides de l’artista, sense “cercar 3 potes al gat”

Tu? (nom, naixença i el que vulguis): Manuel Ruiz Ortega. Vaig néixer a Xerès, el 1951. He viscut a Barcelona des dels 15 anys, fins que ja vaig passar a professor emèrit. Aleshores vaig retornar a Xerès. He conservat dels meus orígens el color de la pintura, la llum, l’atmosfera: tot això un ho adquireix del lloc d’on ve, no del lloc on es troba.

Una virtut teva a destacar?: Emocionar-me amb el que és natural.

Un punt feble teu a reconèixer?: Potser la manca de constància.

El teu plat preferit? (per a qui desitgi convidar-te): M’agraden tots els guisats. Si destaco algun plat, diria el “minestrone” italià. De segon: el peix (tal com es veu a l’exposició).

Un record de la teva vida?: Els records més potents: acomiadar-me d’algú que moria.

Un rècord en la teva vida? (pregunta afegida per suggeriment del pintor Román Francés): La tesi doctoral (escriure un llibre de tres o quatre-centes pàgines era quelcom impossible per a mi).

Un lloc d’aquest món?: Roma.

Un llibre?: “Diario de un pintor”, de Ramón Gaya.

Un escriptor?: Potser perquè he llegit fa poc una memòria seva: Saramago.

Del “setè art”: una pel·lícula?: “Confidencias”, de Visconti.

Una afició?: El món submarí.

Un somni?: Domesticar-me, doblegar-me, obligar-me una mica més amb la pintura.

Què és l’art?: És un sentiment, tan profund com la vida.

Per a Plató, la bellesa és la crida d’un altre món per a rescatar-nos de la caverna on vivim (què et sembla?): Em recorda una frase de María Zambrano, on explica com el pintor és cridat i reclamat a pintar per la bellesa natural.

T’has trobat amb la Bellesa (així, amb Majúscula)?: En alguns moments he tingut la sort d’apropar-me un xic a la Bellesa, a través de la pintura. Sobretot m’he apropat a la bellesa a través de la nuesa de l’ésser humà.

El teu mestre?: El meu principal mestre ha estat la naturalesa, i la passió m’ha apropat a ella. En pensament i diàleg: Ramón Gaya.

T’identifiques amb alguna escola de pintura?: M’identifico —aspiro a identificar-me— amb els grans pintors. L’escola encasella una mica la pintura. En totes les èpoques ha hagut grans pintors.

Un pintor a qui admires?: Hauria d’esmentar tota la “família”: Tiziano, Velázquez, i tots els qui sorgeixen arreu d’en Velázquez (el qual crea una família amb molts fills).

El teu primer record del món de l’art?: Els concursos de pintura que, quan era menut, fèiem a la vora de l’Atlàntic, al Port de Santamaria.

La teva primera alegria en l’art?: Encara és per arribar…

La teva primera exposició?: Fou aquí, a Sant Cugat, a la Galeria “Fer bo”.

El teu estil?: Cercant color, llum i atmosfera, sens oblidar el sentiment.

El teu color?: Des dels colors siena, torrats, ataronjats he anant canviant als blaus del mar.

El teu tema?: La vida.

Ens dius quelcom més? (el que vulguis del que vulguis): Necessito el natural i la llum natural, i el moment viu per a poder pintar.

Alguna altra pregunta? (que desitgis que et fem): Bé, em responc a mi mateix: destaco la gran funció que tenen els galeristes d’entusiasmar-se amb la pintura dels pintors i de fer-la arribar al públic (quelcom que manca molt). Pintura i galeria han de trobar-se per sobre de la comercialitat.

Did you like this? Share it!

0 comments on ““4 anotacions de… Ruiz Ortega”

Leave Comment