BARCELONA, 1941 Forcada

El traç de la composició pictòrica expressa força, vitalitat i una solidesa tant pel que fa al tractament dels temes com pels contrastos que harmonitza en el conjunt de cada un dels seus olis.

La seva passió per la pintura de cavallet l’ha dut a cercar ambients en els que les viles, camps i mars l’han fet plasmar els temes amb vibrant vida.

BIOGRAFIA

Va néixer a Barcelona l’any 1941. El seu avi patern, pintor i músic, Carles Forcada Sors, el va introduir al món de l’art quan ell era infant.

A Vic (Barcelona), durant la seva joventut es va iniciar pel que fa al dibuix acadèmic, i en la pintura amb artistes com Salvador Puntí i Fidel Bofill. Es va integrar al grup de pintors vigatans que cultivaven un postimpressionisme en què hi predominen la llum i el color mediterrani així com la transparència de l’atmòsfera.

El traç de la composició pictòrica expressa força, vitalitat i una solidesa tant pel que fa al tractament dels temes com pels contrastos que harmonitza en el conjunt de cada un dels seus olis. La seva pintura recorda a la dels pintors Mir, Casas, Meifren o Rusiñol.

La seva passió per la pintura de cavalet l’ha dut a cercar ambients en els que la vida de viles, camps, mars l’han fet plasmar els temes amb vibrant vida com en el cas de la costa mediterrània: Cadaqués, Arenysde Mar, Sitges i no cal dir les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa. Ha fet àmplies col·leccions de pintures a Grècia, especialment a l’illa de Santorini.

A Venècia ha copsat la sensibilitat de l’atmosfera dels petits canals on es reflecteixen les cases de colors vermellosos i ocres. Ha pintat moltes petites viles de la costa italiana. Pel Marroc s’ha endinsat en el bullit dels mercats populars. També ha pintat les terres de Castella i els seus pobles així com Andalusia. Ha realitzat estades a París, Roma, Oslo, Estocolm, Colòmbia, Xile, Veneçuela, Mèxic, República Dominicana o Estats Units, on va recórrer Califòrnia de Nord a Sud per pintar les vint-i-una missions que van fundar Fra Juníper Serra i altres.

Cal fer avinent que l’any 2000 va fer una exposició retrospectiva de la seva obra al Museu Diocesà de la Pia Almoina de Barcelona on hi va presentar unes dues-centes cinquanta obres entre olis, aquarel·les, gravats, litografies i dibuixos a ploma i a llapis.

Ha realitzat diversos murals a l’oli: a Bogotà (Colòmbia), a l’església de Sant Caietà, d’1’8m. d’alçada per 12m. de llarg; a Santa Coloma de Queralt (Tarragona), a l’església parroquial, l’obra Pentecosta, una tela de 3m. x 5m.; i a Taichung (Taiwan) una pintura mural a l’oli sobre tela daurada de 9m. x 9m. a l’església de Fàtima.

SENZILLESA I TRANSCENDÈNCIA A LA PINTURA DE JOSEP M. FORCADA

per Josep M. Cadena

Sacerdot, doctor en medicina i llicenciat en ciències de la comunicació, Josep M. Forcada també és pintor, i la seva obra expressa el que considero essencial de la seva personalitat artística: l’amor al proïsme a través del paisatge. L’autor plàstic ha viatjat a molts països i ha aconseguit que els seus pinzells captessin nombroses i variades belleses naturals, però és ben a prop nostre, a les terres de parla catalana, on millor ha sabut copsar les virtuts que transcendeixen la Natura i constitueixen lliçons per a conformar encertadament les nostres maneres d’ésser.

Humanista com és, Forcada dóna a conèixer, mitjançant una pintura de caire postimpressionista, els seus pensaments de persona que no només vol compartir amb els altres els seus sentiments, sinó que desitja ésser un fil conductor més cap a l’elevació de l’esperit. La trajectòria de cadascú és finita en la seva materialitat, però no per això desapareix la responsabilitat de la nostra empremta entre els homes. Fins i tot aquells que no creuen en el més enllà tenen consciència de la continuïtat històrica que des d’un inici ens lliga a la nostra societat i ens exigeix actuar rectament amb aquells que al final ens jutjaran.

Immersos als quadres de Forcada és fàcil convèncer-se que el sentit de l’existència passa per posar la pròpia vida al servei de la dels altres, en consonància amb la voluntat d’una entitat superior, però ni tan sols és necessari creure en la immortalitat de l’ànima per a apreciar els evidents valors pictòrics dels treballs de l’artista.

La pintura de Josep M. Forcada fa agradable tot el que ell veu amb voluntat de compartir, però no perquè el creador obviï les dificultats que presenta la realitat, sinó perquè ha trobat la manera de dir-nos que aquestes poden superar-se quan es creu en un millor i perdurable destí final. Un destí que és com un mar en calma que ens porta cap a la línia de l’horitzó que sembla anunciar-nos que tot s’acaba però que, quan la tenim a tocar, ens adonem que tot plegat només ha fet que començar.

SENTIT ESPIRITUAL A LA PINTURA DE JOSEP M. FORCADA

per Josep M. Cadena

Josep M. Forcada és un pintor que sap apropar-se al paisatge que ens envolta d’una maneran cordial i àmpliament participativa. El sent com seu, però alhora el comparteix amb tots nosaltres. Situar-se, per exemple, davant d’una de les seves representacions de la Costa Brava –alguna d’aquelles en la qual la terra rojenca davalla cap al blau del mar i uns pins inclinats, que semblen buscar el bes de l’aigua, posen en primer pla la constant joventut d’allò que sempre es renova en els verds de la primavera- és un exercici altament gratificant per als quals, com ell, creiem que la figuració és sempre representació d’un esperit en marxa.

Doctor en medicina i llicenciat en ciències de la comunicació en l’aspecte civil, Josep M. Forcada té com a principal nord una missió de pastor d’ànimes que sap compaginar amb la seva activitat creativa pel que fa a la intensa activitat plàstica. Nét de pintor i seguidor, en els seus primers temps, de diversos creatius, aviat aprengué a trobar-se a ell mateix i a seguir una línia de superació de cara a ell mateix i en relació amb els altres. Pintar és, per a ell, sentir com la Natura i els ésser humans responen, encara que sigui de maneres molt diferents, a una mateixa voluntat d’harmonies que, en origen, vénen d’un Creador i que nosaltres hem de desenvolupar amb senzillesa i, també, amb alegria.

Crec que, observada la pintura de Forcada, tots podem convenir en què els seus quadres ens estimulen a ésser millors. Ens sentim a gust amb ells pel que sempre tenen de positiu, d’afirmació de franciscà Cant al Sol que ens escalfa el cor i ens il·lumina la ment per a poder ascendir per la llum que ens torna a la bondat dels orígens.

El pintor és càlid i sobri alhora. S’entusiasma amb allò que ens envolta, pero sap organitzar-se per a captar les coses precises que condueixen a una visió que sempre vol ser trascendent. Aconsegueix transmetre allò que vol i sempre va més enllà del que l’exterior representa. Possiblement podria llançar-se cap a una abstracció rica i personal, però la figuració li serveix per a donar-nos testimoni del que sempre hem d’aspirar a ésser.

Exposicions

JOSEP M. FORCADA

“EMPREMTES DE LLUM”

JOSEP M. FORCADA

“EMPREMTA MEDITERRÀNIA”

JOSEP M. FORCADA

“IMPRESSIONS I LLUMS”