VIC, 1941 Pilarín Bayés

El seu compromís amb les arrels de Catalunya, els seus principis religiosos i l’estima pels nens queden reflectits en la seva personal obra.

Amb el seus dibuixos encerta a resumir les circumstàncies històriques i socials que ha viscut.

La Pilarín neix a Vic el 1941, en ple franquisme. Estudia a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i allí la descobreix la pedagoga Marta Mata, qui la introdueix en el món professional. L’any 1964 publica el seu primer conte per a nens, a l’Editorial la Galera, El meu pardal i comença a col·laborar amb la revista Cavall Fort. 

Des de l’inici fins ara la Pilarin ha publicat més de 920 llibres, alguns traduïts a vuit idiomes. Ha col·laborat en innombrables publicacions, exposicions d’obra original, i els seus dibuixos s’han aplicat a tot tipus de suports i formats. És una artista compromesa amb el seu país, Catalunya, i es reflecteix clarament en el gruix de la seva extensa obra. Així mateix, la seva gran qualitat artística i humana li ha permès il·lustrar qualsevol escenari, indret o personatge de tot el món i de totes les èpoques. L’any 1991 la Generalitat de Catalunya li va donar la Creu de Sant Jordi i, a l’abril del 2011, Vic li va concedir la Medalla d’Or de la ciutat. Per aquest motiu es va fer una gran exposició antològica Benvinguts al circ de la Pilarin que itinerarà per diferents ciutats; la Sala Rusiñol la presentà l’any 2013 sota el títol “El Circ de la Pilarín a Sant Cugat”.

Actualment està treballant en varis projectes editorials i encàrrecs diversos. Continua en actiu dia rere dia, amb una extensa i trepidant producció artística.

L’ESPERIT UNIVERSALISTA DE PILARÍN BAYÉS

per Josep M. Cadena

Sense desmerèixer cap de les altres que, habitualment, es venen celebrant a Sant Cugat, les mostres pictòriques que des de fa trenta-cinc anys dona a conèixer la galeria d’art Sala Rusiñol destaquen per les seves altes qualitats artístiques i la varietat de gèneres que ofereixen a col·leccionistes i seguidors de l’actualitat creativa al nostre país. I és encara més remarcable que en les actuals circumstàncies marcades per la pandèmia viral que afecta a tots els països del món, els responsables d’aquesta sala, Ignasi i Victòria Cabanas, posin de relleu la seva constància en pro de l’art i duguin a terme una exposició tan rellevant com la que ara tinc la satisfacció de poder presentar.

Em refereixo, com possiblement ja saben, a la magnífica mostra que, per a goig de tots els esperits cultes que la vegin, ens permet gaudir la pintora i dibuixant catalana Pilarín Bayés. Nascuda a Vic l’any 1941, ha assolit una situació en la que els justíssims elogis rebuts per l’expressivitat vital del seu traç i l’emotivitat dels seus colors, amb els que posa de relleu la força perdurable de les nostres virtuts com a poble, podrien situar-la en la comoditat de no voler sotmetre més la seva obra al judici de la mirada dels altres. Tanmateix, la nostra autora segueix treballant i aquesta vegada exhibeix una sèrie artística de gran potència expressiva, en la que visita d’una manera intel·ligent i sempre amb gran sensibilitat la història de la humanitat i ens fa membres de ple dret de la mateixa.

Pilarín Bayés, catalana i universal alhora, fa conviure amb naturalitat la muralla xinesa, el Machu Picchu inca, les piràmides egípcies, la Sagrada Família barcelonina i moltes altres meravelles del món. S’allunya i s’acosta tant al llarg dels segles com dels indrets de la terra. I és que més enllà de les distàncies de tot tipus, l’artista reivindica el que és comú en tots nosaltres com a base d’entesa que ens permeti avançar i progressar a tots plegats.

Ens trobem davant d’una esplèndida exposició de Pilarín Bayés, tant pel seu valor artístic com per l’ànim que ens transmet a seguir endavant.

PILARÍN BAYÉS, CATALANA I UNIVERSAL ALHORA

per Josep M. Cadena

És un veritable regal nadalenc gaudir, en la recta final d’aquest any, de l’exposició de Pilarín Bayés a la Sala Rusiñol de Sant Cugat. La tan justament celebrada il·lustradora osonenca –nascuda a Vic l’any 1941–, tot i tenir al seu darrera una llarguíssima i fructífera trajectòria, manté una gran frescor en la seva manera de dibuixar, captar i recrear els seus personatges, plenament representatius del nostre país i, a la vegada, encertats arquetips d’unes naturaleses humanes que trobem a tots els continents i països.

Tendrament irònica, seriosa i divertida, Pilarín Bayés conjumina una perfecte combinació de realisme descriptiu i alta creativitat artística. Tothom pot sentir-se identificat en els seus dibuixos, plens de vida en el traç i en els colors. Quan veiem de prop les seves escenes, i observem la varietat d’indrets i èpoques a les que fan referència, ens sentim membres de la història de la que venim, partícips de l’actualitat del moment i desitjosos de posar de part nostre per a que el futur sigui sinònim de progrés.

L’artista ha escollit els mercats populars de diferents latituds del planeta per a explicar-nos, tant des de la proximitat com des de la llunyania, com és la societat humana, i sobretot, com seria desitjable que fos, un lloc de trobada i intercanvi de la rica diversitat cultural que conforma el patrimoni de la humanitat. Així veiem una població catalana on els arribats potser no fa gaire interactuen amb els que és possible que hi visquin des de fa una mica més de temps; el mercat Benito Juárez de la mexicana població d’Oaxaca, on un mariachisaporten l’alegria de la seva música; un mercat flotant al sud-est asiàtic, en el que els comerciants i els compradors es desplacen en barques; els llibreters de vell de París que tenen les seves parades instal·lades al llarg del Sena; o una jaimaal mig del desert saharià que acull homes i dones amb vestimentes tradicionals que fan anar telèfons mòbils.

Cada obra de les que realitza Pilarín Bayés s’explica per ella mateixa i és una estimulant escletxa artística oberta a la reflexió. L’autora, culta i amant de les manifestacions populars, estima allò que li és més proper i s’apassiona per les múltiples formes en les que la societat humana es constitueix a cada racó de terra habitable. No només ens ofereix un mestratge artístic, sinó que també ens dóna una lliçó de com observar el món, amb amor i voluntat d’aprendre a ser millors.

VINT-I-SET ANIVERSARI DE LA SALA RUSIÑOL CELEBRAT AMB L’ALEGRIA DE L’OBRA DE PILARÍN BAYÉS

per Josep M. Cadena

La Sala Rusiñol assoleix vint-i-set anys d’existència, i ho fa amb una exposició de dibuixos de Pilarin Bayés, la qual també hi presenta un llibre sobre la seva extensa obra. És una celebració triple, que es realitza amb alegria, amb desig de participació i amb afany de seguir servint la nostra societat. En uns temps com els actuals, en què els problemes no falten, és imprescindible l’existència de persones que ajuntin esforços amb voluntat de progrés, i aquesta encomiable tasca és la que han dut a terme Ignasi i Victòria Cabanas -promotors i animadors de la galeria, ben consolidada a Sant Cugat i reconeguda a tot Catalunya-, Pilarin Bayés -esperit ardent i generós (no és poden oblidar les llonganisses que regala tan profusament com a prova de catalana amistat), sempre amb el llapis de dibuix a la mà- i l’editorial Norma -que ha cuidat del llibre que es presenta, titulat Amb barret… o sense, i que creu en el còmic com a estímul per a què la societat es perfeccioni-.

Pilarín Bayés, protagonista de l’exposició i del llibre, s’estima els barrets. En té molts i mai para de portar-ne de nous. Té la gràcia de saber-los escollir i lluir, tot fent-los seus amb la simpàtica personalitat que es troba en tot el que ella fa i, com és natural, en els dibuixos que realitza sense aparent esforç, però amb un exacte sentit del que l’actualitat de la vida necessita de l’art. Per això hem de celebrar el doble esdeveniment de la primera exposició de l’artista entre nosaltres -tot un honor per a la Sala Rusiñol- i de la presentació del llibre.

Amb barret… o sense és una biografia i una anàlisi plens d’interès de l’obra de la dibuixant a càrrec de Maria Àngels Ferrer, que sap contextualitzar uns fets consignats amb fidelitat. A la vegada, el periodista i crític d’art Jaume Vidal es cuida d’aclarir-nos els perquès de Pilarín Bayés, dona senzilla i riallera davant de tothom, però amb un rerefons ric en vivències i pensaments. Així sabem que Pilarín, nascuda a Vic l’any 1941, és una dona forta, que entén de les complexitats de la vida i té un coneixement profund del seu ofici, tal com demostra al dir-nos, en l’interessant pròleg que posa a l’obra, que un dibuixant no és una planta exòtica que floreix dins d’una campana de vidre, no és un geni espontani. Ella sap que la seva personalitat també és resultat d’una complicada sèrie de circumstàncies històriques i socials, les quals ha encertat a resumir, en els seus dibuixos, en una visió del nostre país plena d’ensenyaments.

Socialment compromesa amb les arrels de Catalunya, molt fondes i de les que fa emergir periòdicament unes esplendoroses florides, malgrat l’adversa meteorologia que massa sovint ens amenaça a tots plegats, Pilarín Bayés també creu, d’una manera tan ferma com natural, en els principis religiosos. I a més s’estima els nens i les persones de bona fe. Tot això queda reflectit en la seva obra, la qual convido a veure amb el mateix amor que ella l’ha fet.